ΚΑΜΑΡΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας

Posted by kamariwp On May - 4 - 2019 Comments Off on Οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» την Μεγάλη & την Λαμπρή Εβδομάδα και την Πρωτομαγιά

«Αναπαράσταση των Παθών στην Παστίδα»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ» πραγματοποίησε για ακόμη μία φορά την Αναπαράσταση των Παθών στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου.

Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί πλέον αυτό το έθιμο το οποίο είναι μοναδικό.

Κάθε χρόνο την Μ. Πέμπτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου, Ρωμαίοι στρατιώτες μετά το «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου» παρατάσσονται κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου και με βάρδιες παραμένουν εκεί μέχρι αργά τις ώρες που ακούγονται τα μοιρολόγια από τις γυναίκες.

Την Μ. Παρασκευή, Ρωμαίοι στρατιώτες συνοδεύουν τον Επιτάφιο με δαυλούς στην περιφορά μέχρι το Κοιμητήριο.
Της Πομπής προπορεύονται Ιουδαίοι και Ιουδαίες με δάδες και φαναράκια δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα ενώ οι μυροφόρες πρώτες απ'όλους ρίχνουν ροδοπέταλα στον δρόμο που θα περάσει ο Χριστός.

Αυτό το έθιμο συνεχίζει για 26 χρόνια.

Το Μ.Σάββατο μετά το «Χριστός Ανέστη» ο Σύλλογος μοίρασε κόκκινα αυγά και ευχές στους πιστούς που βρέθηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. εύχεται Χρόνια Πολλά με υγεία. Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

Φωτογραφίες & Βίντεο: Γιώργος Πάττας

Για περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δείτε το βίντεο :

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους:

  1. SUPER MARKET ΠΑΤΤΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
  2. SUPER MARKET ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  3. ΦΡΟΥΤΑΓΟΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
  4. ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ «ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ»

Συμμετοχή στην Πομπή της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου Παστίδας

Την Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε πομπή από τον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου για το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Παστίδα.

Παραμονή της Εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με την πομπή μεταφέρθηκαν η θαυματουργή εικόνα με άλογο, καθώς και τεμάχιο των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Ο Σύλλογος μας συμμετείχε με άγημα νέων παιδιών, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

Φωτογραφίες & Βίντεο: Γιώργος Πάττας

Για περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Δείτε το βίντεο:

Πρωτομαγιά στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ» πραγματοποίησε για ακόμη μία φορά τον Εορτασμό της Πρωτομαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας σε συνδιοργάνωση φέτος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μία γιορτή που έχει καθιερωθεί πλέον σαν έθιμο και φέτος ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Σάββα Πάττα (Προέδρου Παστίδας) και άλλων συμπολιτών μας που "έφυγαν" το τελευταίο διάστημα από κοντά μας.

Το παρών έδωσαν ο εκ των συνδιοργανωτών Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστος Διακογεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Νικολής, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, ο Αιδεσιμότατος Μακάριος Σκόνης, μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Αστέρας Παστίδας, του Συλλόγου Γυναικών Παστίδας κ.α.

Αναμνηστικά στους γονείς του Σάββα Πάττα έδωσαν οι Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης Ιωσήφ Σιαλούπ και Κάλλιστος Διακογεωργίου σε μία συγκινητική στιγμή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους όπως είναι οι αυγοδρομίες και οι τσουβαλοδρομίες.

Ακολούθως μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς ενώ η αποκορύφωση ήταν το τράβηγμα του σχοινιού από ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και οι τσουβαλοδρομίες με πολύ αστείες φάσεις.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστο Διακογεωργίου, στον Αιδεσιμότατο Μακάριο Σκόνη και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Παστίδας και στην εταιρεία i-MAX – Σαπουντζής Ευάγγελος.

Οι νικητές της λαχειαγοράς που πραγματοποιήθηκε είναι οι:

  1. Κατσαρός Γιώργος – Laptop H/P
  2. Κλαδάκης Αρσένης – Καταψύκτης
  3. Μαλωϊνα Χαρούλα – Αφυγραντήρας

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Πάττας

Για περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

 

 

Βρείτε μας στο :

www.kamari-pastida.gr

www.youtube.com/kamaripastida

www.facebook.com/KAMARIPASTIDA

kamaripast@yahoo.gr

 

 

 

 

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

13ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας "Καμάρεια 2019 - Το πρόγραμμα αναλυτικά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» σας προσκαλεί στο 13ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας «Καμάρεια 2019» ...

Ανακοίνωση για ειδικές βραβεύσεις

Παρακαλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Παστίδας που έχουν πετύχει οποιαδήποτε Πανελλήνια ή Παγκόσμια διάκριση σε οποιονδήποτε ...

Ανακοίνωση για εισαχθέντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ σχ.έτους 2018-2019 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν τις σχετικές ...

Ανακοίνωση για Αριστούχους Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου 2018-2019 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν τις σχετικές ...

Στο "Peace and Sport" στη Ρόδο, το "Καμάρι" της Παστίδας

Με λαμπρότητα, εκλεκτούς συμμετέχοντες και προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο τον Οκτώβριο του 2018, το Peace ...

Χορηγοί