ΚΑΜΑΡΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας

Posted by kamariwp On June - 24 - 2012 Comments Off on ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2012 ΣΤΗΝ ΠΑΣΤΙΔΑ-ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» πραγματοποίησε για ακόμη μία φορά το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Παστίδας.

Παρουσία αρκετού κόσμου που έδωσε το παρόν, τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς μετατράπηκαν σε μία όμορφη φωτιά όπου μικροί και μεγάλοι συνεχίζοντας το έθιμο πήδησαν ξανά και ξανά πάνω από την φωτιά.

Παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ως Έθνος, ο κόσμος με την παρουσία του απέδειξε ότι στηρίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και ειδικά όταν πρόκειται για διατήρηση εθίμων που μέχρι πριν από λίγο καιρό φαινόταν ότι είχαν οδηγηθεί στην λήθη.

Ο Κλήδονας  είναι ένα ωραίο μαντικό έθιμο που αρχίζει στις 23 Ιουνίου και τελειώνει στις 24 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στο γενέθλιο του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου . Αποκαλείται του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα και έχει την προέλευση του στην Ελληνική Αρχαιότητα . Τα στεφάνια της πρωτομαγιάς , ρίχτηκαν στην φλόγα που φώτισε την καλοκαιριάτικη αυτή νύχτα.

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστάσιου, ουσιαστικά με την υποδοχή και την κορύφωση του καλοκαιριού, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γεγονός που οι Έλληνες πάντοτε γιόρταζαν πανηγυρικά.

Οι φίλοι που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.kamari-pastida.gr διαβάζοντας τα δελτία τύπου-ανακοινώσεις και βλέποντας φωτογραφίες ή video απ’όλες τις εκδηλώσεις μας & στο Facebook (Καμάρι Πολ.Συλ.Παστίδας Ρόδου).

 

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Έναρξη μαθημάτων 𝟐𝟎𝟐3-𝟐𝟎𝟐4 – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας "Καμάρι" ανακοινώνει ότι ξεκινάνε και πάλι κανονικά τα μαθήματα σε όλα ...

Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023”

«Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023” που συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» με την ...

Ανακοίνωση για ειδικές βραβεύσεις

Παρακαλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Παστίδας που έχουν πετύχει οποιαδήποτε Πανελλήνια ή Παγκόσμια διάκριση σε οποιονδήποτε ...

Ανακοίνωση για εισαχθέντες σε ΑΕΙ σχ.έτους 2022-2023 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν ...

Ανακοίνωση για Αριστούχους Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου 2022-2023 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν ...

Χορηγοί