ΚΑΜΑΡΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας

Posted by kamariwp On April - 10 - 2013 Comments Off on Γιατί Αποχώρησαν “Καμάρι” και “Διγενής” και δεν προχώρησε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου

Μετά την επιστολή του κ.Χρυσόγελου προς τον κ.Δένδια όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί (!) τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για ποιόν λόγο δεν έχει ακόμα κατασκευάσει Κέντρα Κράτησης Παράνομων Λαθρομεταναστών στη Ρόδο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» και ο αδελφός Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής :

Η ιδέα της ίδρυσης της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου ανήκει στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι Σιαλούπ Ιωσήφ, που την αγκάλιασαν άμεσα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θρακομακεδόνων Ρόδου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πλατανίων «Ο Πλάτανος», Σαλάκου «Το Σπήλαιο» και Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Οι Βασικές Αρχές της υπό ίδρυση Ένωσης ήταν οι εξής :

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΡΟΔΟΥ

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΚΑΜΑΡΙ" Παστίδας, οι Πρόεδροι των ΔΣ (αριθμός) Πολιτιστικών Συλλόγων Νήσων Ρόδου, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτω από την ίδια στέγη, με την επωνυμία «Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νήσου Ρόδου» και τους παρακάτω γενικούς σκοπούς-επιδιώξεις:

α. Τη συγκρότηση ΔΣ το οποίο θα εκπροσωπεί την Ένωση σε κάθε επαφή με φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα κλπ.

β. Τη σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και την τακτική επικοινωνία, μεταξύ των Πολιτιστικών Συλλόγων και των μελών τους.

γ. Τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης, των ηθών, των εθίμων, των λαικών παραδόσεων και της λαικής παραδοσιακής μουσικής, με την διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή.

δ. Την ανάπτυξη του ηθικού, πολιτιστικού , μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων.

ε. Την ανάπτυξη του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλίας, συναδέλφωσης και υγιούς εθελοντισμού.

στ. Το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουμε όποτε εμείς κρίνουμε αναγκαίο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια τις απόψεις και αντιθέσεις μας σε γεγονότα που υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο την πατρίδας μας, το Έθνος μας, την Κοινωνία μας, τον Πολιτισμό μας και τις Παραδόσεις μας.

ζ. Την προσπάθεια διεξαγωγής διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό καθαρά φιλανθρωπικό.

η. Την προώθηση των τοπικών προιόντων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΕΒΕΔ, τις ενώσεις των παραγωγών, κλπ.

Την δεδομένη χρονική στιγμή έγινε γνωστό ότι επίκειται Κατασκευή Κράτησης Λαθρομεταναστών στη Ρόδο και θεωρήσαμε χρέος μας να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση διοργανώνοντας μεγαλειώδη διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου 2012 στην Πλατεία Δημαρχείου όπου ο Ροδιακός Λαός είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Ίδρυση τέτοιων κέντρων στη Ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού.

Νιώθουμε δικαιωμένοι από τις προσπάθειες μας αυτές γιατί αναγκάσαμε τους αρμοδίους να πάρουν πίσω την απόφαση τους αυτή και εκτός των άλλων υπήρξε μία από τις σπάνιες φορές όπου οι κάτοικοι του νησιού μας αποφάσισαν αν αφήσουν τον καναπέ τους και να αντιδράσουν δυναμικά, κόσμια και πολιτισμένα σε αποφάσεις που αφορούσαν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Για αυτή την κινητοποίηση χαρακτηριστήκαμε ως φασίστες, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί κ.α. γεγονός που δεν μας πτόησε καθόλου αλλά είμασταν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να παράγουμε έργο για τον τόπο μας.

Ακολούθως όμως οι υπόλοιποι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποφάσισαν παρά την ψήφιση του Καταστατικού και την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ασχολούνται με τα προβλήματα της Κοινωνίας παρά μόνο να πραγματοποιούν Πολιτιστικές εκδηλώσεις και τίποτα άλλο, αναφέροντας μάλιστα ότι αποτύχαμε στους σκοπούς μας και ότι μόνος στόχος μας ήταν να διαμαρτυρόμαστε και μόνο !

Οι δύο υπογράφοντες Σύλλογοι και εφόσον ανατράπηκε πλήρως το Καταστατικό που υπογράφηκε και σφραγίστηκε παρουσία Δικηγόρου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την όλη διαδικασία η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία με την παρουσία Συλλόγων που ουδέποτε είχαν εμφανιστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρά τις δημόσιες προσκλήσεις προς όλους δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για αυτό που κατορθώσαμε και αν επαναλαμβανόντουσαν οι ίδιες καταστάσεις, πάλι τις ίδιες ενέργειες θα κάναμε. Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιο εγχείρημα θα έχει ποτέ ξανά την ίδια επιτυχία αλλά εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες.

Θεωρούμε ότι καταφέραμε να αφυπνίσουμε τον Ροδιακό Λαό σταματώντας τα όποια σχέδια για Ίδρυση Κέντρων φιλοξενίας Λαθρομεταναστών κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις και στην βαριά βιομηχανία του νησιού μας που είναι ο Τουρισμός.

Την ανάμειξη μας ενεργά στην Κοινωνία που ζούμε δεν θα την εμποδίσει ποτέ κανένας και θα συνεχίσουμε (πάντα εθελοντικά) την προσφορά μας προς την πατρίδα μας.

Η Ρόδος έχει πει Όχι στην Ίδρυση Κέντρων Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών και αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπ’όψιν τους όλοι. Η οικονομική κρίση που θερίζει την πατρίδα μας δεν αποτελεί άλλοθι για να λέμε «Yes Sir» σε όλα. Η διατήρηση της συνοχής της Κοινωνίας μας είναι υποχρέωση για όλους.

Σαν αδελφοποιημένοι Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όπως μπορούμε. Θεωρήσαμε χρέος μας να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη γιατί δεν προχώρησε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και γιατί αποχωρήσαμε.

«Όσοι αγαπούν την ελευθερίαν, την λογικήν και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας».

Will Durant, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος

Για τους Συλλόγους

Παστίδας «Καμάρι» & Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής»

Οι Προέδροι

 

Σιαλούπ Ιωσήφ    –  Ντίνας Παναγιώτης

 

 

 

 

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Έναρξη μαθημάτων 𝟐𝟎𝟐3-𝟐𝟎𝟐4 – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας "Καμάρι" ανακοινώνει ότι ξεκινάνε και πάλι κανονικά τα μαθήματα σε όλα ...

Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023”

«Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023” που συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» με την ...

Ανακοίνωση για ειδικές βραβεύσεις

Παρακαλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Παστίδας που έχουν πετύχει οποιαδήποτε Πανελλήνια ή Παγκόσμια διάκριση σε οποιονδήποτε ...

Ανακοίνωση για εισαχθέντες σε ΑΕΙ σχ.έτους 2022-2023 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν ...

Ανακοίνωση για Αριστούχους Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου 2022-2023 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν ...

Χορηγοί