ΚΑΜΑΡΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καμάρι» ιδρύθηκε στην Παστίδα Ρόδου το 2007.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η αναβίωση αλλά και η ενίσχυση μιας σειράς δραστηριοτήτων με την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων μας, η εκμάθηση Ηθών, Εθίμων και Λαογραφίας απ’όλη την Ελλάδα και  η συμμετοχή μας στα δρώμενα αυτών. Η πραγματοποίηση φιλανθρωπικών δράσεων και η συμμετοχή στα κοινά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας:

Η Αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου με Ρωμαίους στρατιώτες και λαμπαδηφόρους Ιουδαίους τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι Παρελάσεις και η διοργάνωση γιορτών με παραδοσιακούς χορούς τις ημέρες των εθνικών επετείων, το Τραγούδι του Μάη (την παραμονή της Πρωτομαγιάς), ο Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας με παραδοσιακά παιχνίδια, ο Εορτασμός του Κλήδονα όπου καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, το καθιερωμένο και θεσμοθετημένο Πολιτιστικό φεστιβάλ Παστίδας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνοντας μουσικές συναυλίες, δημοτικούς, λαϊκούς και μοντέρνους χορούς, εκθέσεις χειροτεχνίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενία πολιτιστικών συλλόγων από τη Ρόδο και από τη υπόλοιπη Ελλάδα, βράβευση αριστούχων μαθητών κ.α., ο Εορτασμός του Πολιούχου της Παστίδας Αγίου Νικολάου με στόλισμα βάρκας και παροχή παραδοσιακών εδεσμάτων, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό με ποικίλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, διοργάνωση αθλητικών τουρνουά ή γιορτών ή συμμετοχών σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, εκδρομές, συμμετοχές σε λιτανείες κ.α.

Ο Σύλλογος μας διαθέτει επτά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (από μικρές ηλικίες) με χοροδιδασκάλους τους Σιαλούπ Ιωσήφ και Κυριαζή Κυριακούλα, τμήμα ζωγραφικής με δασκάλα την Αντωνά Κατερίνα και θεατρική ομάδα που σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία με πολύτιμο συνεργάτη την θεατρολόγο Βίκυ Θεολόγη και μέχρις στιγμής έχει παρουσιάσει τα έργα «Ρωμαίος & Ιουλιέτα – 7 χρόνια φαγούρα», «Σοκολατίνα», «Άμλετ a la crème», «Μαζέψτε τους» και «Οίκος Αντοχής».

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Σπιτιού της Παστίδας τον Αύγουστο του 2016 στον παλαιό οικισμό της ομώνυμης Κοινότητας με αποκλειστικά έξοδα του Συλλόγου.

Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Παστίδας.

Τα χορευτικά μας συγκροτήματα παίρνουν μέρος σε πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου αλλά και σε όλη την Ελλάδα και έως τώρα έχουν παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου στην Δράμα, στην Κοζάνη, στο Μέτσοβο και στην Αλεξανδρούπολη, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο και την πόλη μας.

Η πλούσια ιματιοθήκη μας περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές (που έχουν κατασκευαστεί με έξοδα του Συλλόγου και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων από κάθε τόπο) από τη Ρόδο, την Κρήτη, την Μακεδονία, την Θράκη και την Πελοπόννησο.

Έχοντας στην κατοχή μας την Παραδοσιακή αυθεντική φορεσιά της Παστίδας (150 ετών) κάνουμε προσπάθειες για την δημιουργία αντιγράφων αυτής με την οποία θα παρουσιαζόμαστε και στις επίσημες εκδηλώσεις που παίρνουμε μέρος.

Στεγαζόμαστε στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Παστίδας και διαθέτουμε πλούσιο αρχείο από φωτογραφίες, βίντεο και δημοσιεύματα από τις δράσεις μας, από την ημερομηνία της ίδρυσης έως και σήμερα.

Ο Σύλλογος μας και ο Πρόεδρος μας Ιωσήφ Σιαλούπ ήταν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου η οποία μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

 

 

 

 

Βρείτε μας στο :

www.kamari-pastida.gr

www.youtube.com/kamaripastida

www.facebook.com/KAMARIPASTIDA

kamaripast@yahoo.gr

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ακυρώνεται κάθε εκδήλωση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Καμάρι ακυρώνει κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση για τις επόμενες 40 ημέρες, λόγω πένθους, ...

Βαρύ Πένθος...

Γιατί είναι τόσο άδικη η ζώη; Γιατί πρόεδρε; Όσες φορές και να το ακούσουμε δεν το πιστεύουμε. Χάθηκε ...

Πρόσκληση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας  ‘’Καμάρι’’ και ο Α.Σ. Αστέρας Παστίδας σας προσκαλούν στην χοροεσπερίδα που ...

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας « Καμάρι » σας προσκαλεί το Σάββατο 22/12/2018 στις 17:00 στη ...

Το "Καμάρι" χορεύει "Μακεδονία ξακουστή" στο Αεροδρόμιο Μακεδονία [video]

Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να Σεβόμαστε την ιστορία μας, τα ήθη, τα έθιμα ...

Χορηγοί