ΚΑΜΑΡΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας

Ιστορικό του Συλλόγου

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καμάρι» ιδρύθηκε στην Παστίδα Ρόδου το 2007.

   Σκοπός του Συλλόγου είναι η αναβίωση αλλά και η ενίσχυση μιας σειράς δραστηριοτήτων με την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας αλλά παράλληλα και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και  πραγματοποίηση φιλανθρωπικών δράσεων.

   Αναφέρουμε ενδεικτικά τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας:

   Η Αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου με Ρωμαίους στρατιώτες και λαμπαδηφόρους Ιουδαίους τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι Παρελάσεις με πάνω από 60 συμμετέχοντες και φορεσιές από ιστορικές περιοχές της Ελλάδας όπως Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Κρήτη και η διοργάνωση γιορτών με παραδοσιακούς χορούς τις ημέρες των εθνικών επετείων, το Τραγούδι του Μάη (την παραμονή της Πρωτομαγιάς), ο Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας με παραδοσιακά παιχνίδια (τσουβαλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και άλλα πολλά), ο Εορτασμός του Κλήδονα όπου καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, το καθιερωμένο και θεσμοθετημένο Πολιτιστικό φεστιβάλ Παστίδας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνοντας μουσικές συναυλίες, δημοτικούς, λαϊκούς και μοντέρνους χορούς, εκθέσεις χειροτεχνίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενία πολιτιστικών συλλόγων από τη Ρόδο και από τη υπόλοιπη Ελλάδα, βράβευση αριστούχων μαθητών κ.α., ο Εορτασμός του Πολιούχου της Παστίδας Αγίου Νικολάου με στόλισμα βάρκας και παροχή παραδοσιακών εδεσμάτων, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό με ποικίλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, διοργάνωση αθλητικών τουρνουά ή γιορτών ή συμμετοχών σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, εκδρομές, συμμετοχές σε λιτανείες κ.α.

   Ο Σύλλογος μας διαθέτει έξι τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών όλων των ηλικιών με χοροδιδασκάλους τους Σιαλούπ Ιωσήφ και Κυριαζή Κυριακούλα ,τμήμα μοντέρνου χορού με την δασκάλα Χατζηδιάκου Δανάη, τμήμα ζωγραφικής με δασκάλα την Αντωνά Κατερίνα και θεατρική ομάδα που σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία με πολύτιμο συνεργάτη την θεατρολόγο Βίκυ Θεολόγη και μέχρις στιγμής έχει παρουσιάσει τα έργα «Ρωμαίος & Ιουλιέτα – 7 χρόνια φαγούρα», «Σοκολατίνα», «Άμλετ a la crème», «Μαζέψτε τους» και «Οίκος Αντοχής».

   Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Σπιτιού της Παστίδας τον Αύγουστο του 2016 στον παλαιό οικισμό της ομώνυμης Κοινότητας με αποκλειστικά έξοδα του Συλλόγου και πολλές δωρεές από τον κόσμο.

   Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Παστίδας.

   Τα χορευτικά μας συγκροτήματα παίρνουν μέρος σε πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου αλλά και σε όλη την Ελλάδα και έως τώρα έχουν παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου και της Ρόδου στην Δράμα στη Σκοτεινά του νομού Πιερίας, στην Κοζάνη, στο Μέτσοβο, στην Αλεξανδρούπολη και στην Τρίπολη.

   Η πλούσια ιματιοθήκη μας περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές (που έχουν κατασκευαστεί με έξοδα του Συλλόγου και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων από κάθε τόπο) από τη Ρόδο, την Κρήτη, την Μακεδονία, την Θράκη και την Πελοπόννησο.

   Έχοντας στην κατοχή μας τέσσερα διαφορετικά δείγματα της Παραδοσιακής αυθεντικής φορεσιάς της Παστίδας (150 ετών), καταφέραμε  την δημιουργία αντιγράφων αυτής  την οποία  παρουσιάζουμε και στις επίσημες εκδηλώσεις που παίρνουμε μέρος.

   Στεγαζόμαστε στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Παστίδας και διαθέτουμε πλούσιο αρχείο από φωτογραφίες, βίντεο και δημοσιεύματα από τις δράσεις μας, από την ημερομηνία της ίδρυσης έως και σήμερα.

   Ο Σύλλογος μας και ο Πρόεδρος μας Ιωσήφ Σιαλούπ ήταν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου όπου μετά την αποχώρηση μας για πολύ σοβαρούς λόγους  μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

 

Βρείτε μας στο :

www.kamari-pastida.gr

www.youtube.com/kamaripastida

www.facebook.com/KAMARIPASTIDA

kamaripast@yahoo.gr

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ελάτε να γιορτάσουμε τον Κλήδονα στην Παστίδα

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Στην εποχή του ...

Έναρξη μαθημάτων 𝟐𝟎𝟐3-𝟐𝟎𝟐4 – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας "Καμάρι" ανακοινώνει ότι ξεκινάνε και πάλι κανονικά τα μαθήματα σε όλα ...

Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023”

«Πρόγραμμα 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2023” που συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» με την ...

Ανακοίνωση για ειδικές βραβεύσεις

Παρακαλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Παστίδας που έχουν πετύχει οποιαδήποτε Πανελλήνια ή Παγκόσμια διάκριση σε οποιονδήποτε ...

Ανακοίνωση για εισαχθέντες σε ΑΕΙ σχ.έτους 2022-2023 μόνιμους κάτοικους Παστίδας

Καθότι τα σχολεία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να μας παρέχουν ...

Χορηγοί